Maailman laidalla Hong Kongissa

Matka vei tällä kerralla itämaisten taisteluelokuvien ja Kung Fu -taitureiden, Jackie Changin ja Bruce Leen, synnyinsijoille, Hong Kongiin.Nykyinen kansainvälisen talouden keskus ja Kiinan erityishallintoalue oli itselleni ennestään tuntematon, mutta jo pitkään haaveissa siintänyt suuri tuntematon. Lentokoneen renkaiden irrotessa kotimaan kiitotiestä, saimme tiedon, että perillä tukkaamme pöllyttäisi taifuuni. Oletuksena oli, että värikoodiltaan musta sade toisi vettä ja tulvia kaduille, siinä määrin, että kukaan tai mikään ei liikkuisi. Vaikka perille päästyämme hotellin aula tulvi ja katukaviot korkkasivat, oli pahin myrsky jo ehtinyt pyyhkiä edellämme. Saimme kuitenkin nauttia märistä vaatteista ja sumuisista vuorista koko reissumme ajan.

Mielenrauhaa hyvässä seurassa

Totti Karpela on tehnyt Suomessa pitkän uran poliisina. Nykyisin hän luotsaa kansainvälistä turvallisuusalan menestysyritystään, Mielenrauhaa (maailmalla Peace of Mind). Totti toimi isäntänämme, ja tutustutti meitä sekä paikallisiin tapoihin, mutta myös käsittämättömän laajan kontaktiverkostonsa kautta alan tekijöihin. Oli mahtavaa päästä jutustelemaan miehen kanssa Hong Kongin historiasta, maailman turvatilanteesta, vanhoista hyvistä poliisiajoista ja tietysti hyvästä ruoasta. Arvostan kultaakin kalliimmaksi Tottia, ja hänen valtavaa kansainvälistä tietämystään turvallisuudesta.

Matkan fyysinen osuus

Matkan päätarkoitus oli käydä kouluttamassa Hong Kongin poliisikoululla liikunnan ohjaajia. Käytimme aikaamme kuitenkin tehokkaasti, sillä koulutin Spartan toiminnallista harjoittelua erään kuntosaliketjun Personal Trainereille. Toisena hetkenä vedin voimakäyttötreenit turvapalvelun henkivartijoille. Myös rugby-joukkue sai työkaluja tekemiseensä, kun pimenevässä illassa hikoili poliisin erikoisyksikön jäsenistä koostuva joukkue ensin fyysisen harjoittelun ja lopuksi lajiharjoittelunsa parissa. Kävimme läpi fyysisyyttä ja pari jippoa lähikamppailua. Aasialainen treenimentaliteetti saattaa yleistäen tuntua joskus hieman laiskalta, mutta olikin ilo ja yllätys huomata, millaisella motivaatiolla ihmiset olivat mukana.

Huikea Hong Kong

Hong Kong on yhdellä sanalla sanottuna ”mahtava”! Päällisin puolin erittäin siisti, joukkoliikenneratkaisuiltaan joustava ja ilmapiiriltään miellyttävä. Odotin tunkkaista, Manilan tai Bangkokin kaltaista, ihmishelvettiä. Ruoka oli erinomaista. Tosin sillä reunaehdolla, että eteen tuoli sellaista, mitä voi syödä. Lautasella retkottanut suoli ei esimerkiksi kuulunut lempiruokiini. Ainoa kriittisen maininnan aihe ovat ahtaat hotellihuoneet. Asia ratkeaisi olemalla puolta pienempi tai 10 kertaa varakkaampi. Nyt pelkän matkalaukun sovittamisessa lattialle oli tekemistä.

Kaupunki on kuin julisteista. Sellaisista futuristisista julisteista, jossa kapeat pilvenpiirtäjät kurottelevat kilvan kohti taivasta vuorten ympäröimässä laaksossa. Miljoonat ja taas miljoonat dollarit, jenit, eurot ja oravannahat vaihtavat omistajaa päivittäin. Kontrasti on hauska, kun tunnusomaista tuoksuaan levittävän rohdoskaupan ja esi-isille matkaeväitä kauppaavan kojun edessä on parkkeerattuna uutuuttaan kiiltelevä Tesla. Tai kun pankkiiriliikkeen työmyyrä loikkii kulmahousunlahkeet käärittynä yli kadunkulman vesipurojen risteyksessä, jossa paidaton ja hampaaton ukko myy huutaen hedelmiä.

Matkamuistot mukaan

Muutaman päivän kaupunkiin tutustumisen jälkeen muistin Anthony Bourdainin jakson, jossa hän vieraili yhden nykymaailman parhaan veitsigurun luona. Paikka oli nähtävä! Piskuinen liike löytyi kyselemällä korttelien ja katujen seasta. Fiskarssien rinnalla on nyt elämäni kallein veitsi. Ja samalla magein. Ja varmasti terävin, sillä kun mestari teroittaa veistä yli puoli tuntia, usealla eri kivellä, terä sekä kiiltää, että leikkaa.

Kun matkustat Hong Kongiin, nämä kannattaa lisätä listalle:

  • Tee sään salliessa vaellus vuorille. Näkymät kaupunkiin ovat kerrassaan upeat.
  • Jos olet mantereella, käy saarella. Jos olet saarella, käy mantereen puolella.
  • Valitse joku lukuisista katuruokapaikoista.
  • Poseeraa Bruce Leen patsaan vieressä!
  • Tutustu metron ja lauttaliikenteen joustavuuteen Octopussy-matkalipulla.
  • Etsi reittisi Jaakko Sorsan ravintolaan. Hong Kongin tunnetuin suomalainen, joka auttaa, jos kaupunki ei osaa antaa vastauksia. Kaiken muun hyvän lisäksi huippukokki.

Seuraava Sisu Diaries kuljettaa Hong Kongin lisäksi Varustelekan uusien tilojen avajaisiin. Vieraana on pitkän uran ilmavoimissa tehnyt reservin majuri Petteri Kantola. Petteri on erikoistunut lähitaisteluun, mutta erityisesti aseiden käyttöön. Seuraavassa jaksossa näet, mitä äijä-hommia ampumaradalla tehdään.