Sisu Diaries by Antti Nurmi: JAKSO 10 / Veitsiuhat ja sotilaallinen koulutus

Tämän kertaisessa Sisu Diaries -jaksossa käymme opettamassa veitsikamppailua Varustelekassa ja Suomen puolustusvoimissa.

Veitsikamppailua Varustelekassa

Varusteleka sponsoroi Antille tosimiehen taisteluvarustuksen.

Varusteleka on Suomen johtava armeijakamppeiden kauppa. Valikoimista löytyy myös kulutusta kestäviä retkeilyvarusteita. Matkoillani varusteiden vaatimukset korostuvat, ja juuri siksi aikanaan tutustuin Varustelekan valikoimaan. Tällä kertaa en kuitenkaan ole liikkeellä varustehankintojen merkeissä.

Varustelekan toimitusjohtaja, Jari Laine, on pitkän linjan kamppailija. Armeijahengen sanansaattajana mies pyysi minua perehdyttämään itseään veitsikamppailun saloihin. Teräasehyökkäykset ovat olleet viime aikoina esillä medioissa. Veitsi on kuitenkin myös eräs tärkeimmistä puolustautumisen välineistä, jos tuliaseessa on toimintahäiriö tai kudit loppu, ja vihollinen on syöksymässä päälle. Jarilla oli toive oppia veitsen käyttöä juurikin lähikamppailutilanteissa ja kenttäpuolustuksen kannalta. Mies halusi viedä oppejaan edelleen myös reserviläistoimintaan.

Jari on esimerkillinen tapaus nykyaikaisesta toimitusjohtajasta. Herra pitää itsestään fyysisesti huolta, ja on harvinaista nähdä, miten tosissaan, mutta ei kuitenkaan liian vakavasti, työnsä voi ottaa. Varustelekassa treenattiin tälläkin kerralla hyvällä energialla ja kovalla sykkeellä.

Lähikamppailua puolustusvoimille

Porin prikaatissa, Säkylässä, on yksi Suomen suurimmista varuskunnista. Armeijan koulutukset ovat usein varsin ”suljettuja”. On ollut ilo nähdä, miten puolustusvoimat on avartanut katsettaan nähdä vaihtoehtoja niille koulutuksille, mitä armeijan sisäpiirin ulkopuolelta löytyy. Maailma muuttuu, ja on hyvä, että koulutuksia voidaan monipuolistaa muuttuvien tarpeiden mukaisina.

Perehdyimme koulutuksessa veitsiuhkiin ja hätävarjeluun sotilaspoliisin ja valmiusyksikön kouluttajien kanssa. Opettaminen omalta kannaltamme saa aina uuden ulottuvuuden, kun paikalla on oman alansa osaavia ammattilaisia, jotka ovat sekä motivoituneita että kouluttautuneita.

Päätöksenteko ja onnistuminen ovat tämän tyyppisissä koulutuksissa tekniikkaa tärkeämpiä. Tehokkuus harjoittelussa rakentuu oikeanlaisen harjoitusympäristön kautta. Kun perusasiat ovat hyvin hallussa, on myös soveltamisvara olemassa. Tavallinen kadun tallaaja ei pärjäisi harjoitteiden kanssa perusasioiden hallinnan puutteen vuoksi. Onnistumiset edellyttävät maltillista haasteiden ja stressitason kasvattamista. Päätöksentekoa tehdään haastavammaksi vaiheittain. Näin toimien rakennetaan varmaa pohjaa sille, että sotilas tekee oikeita päätöksiä tarttuessaan aseeseen.

Koulutukseen osallistuvilla oli kokemusta jo entuudestaan, ja siksi olikin mukava kuulla, miten nopeasti omaksuttaviksi opettamamme tekniikat koettiin, ja miten yksinkertaisina, mutta toimivina niitä pidettiin. Onnistuimme yhdessä tiivistämään kokonaisuudesta erittäin tehokkaan, mutta myös positiivisia ajatuksia herättävän.

Koulutuksemme lopuksi pääsin seuraamaan lähietäisyydeltä myös ampumaharjoituksia. Sain jälleen kerran todeta, miten korkealla tasolla Suomessa on tuliaseiden käytön harjoittelu ja opettaminen.

Tulossa seuraavassa Sisu Diaries -jaksossa

Seuraavassa Sisu Diaries -jaksossa vierailee Suomen tunnetuin Thainyrkkeilyn valmentaja, Mika Pietilä. Mika voitti aktiiviurallaan muiden meriittien ohella Thainyrkkeilyn maailmanmestaruuden. Valmennettavien keskuudessa Mikaa kutsutaan lempinimellä tekniikka-natsi. Mikan minua valmentaessa saatat huomata, mistä nimi juontuu. Niskani leikattiin viime vuoden lopulla, ja harjoittelu Mikan kanssa oli viimeinen treeni ennen leikkausta.

P.S. Tuorein kirjani, Ammattina väkivalta, on tanakkaa luettavaa kaikille itsepuolustusta ja turvatietoisuutta työssään tai vapaa-ajallaan tarvitseville. Kirjaa on kiitelty ja kehuttu. Mitä mieltä sinä olet? Tutustu lisää Ammattina väkivalta -kirjaan. 

 

 

8