Ammattiurheilijan erikoisjakso: Lotta Harala

Lotta Harala kuuluu kotimaan pika-aitureiden eliittiin. Oli suuri kunnia saada tuo räiskyvä ja positiivinen persoona vierailemaan SISU Diaries -jaksoomme. Aitajuoksijan arjen avaaminen oli kiinnostavaa ja erittäin opettavaista. Vaikka olenkin tuntenut Lotan jo hetken, oli hänen kanssaan treenaaminen ja syvällinen keskustelu harjoittelu filosofioista silmiä avaavaa. Opin yhdessä harjoitellessamme jälleen uutta ammattiurheilijoista ja heidän harjoittelustaan. Lotta on käynyt läpi omat vaikeutensa urheiluun liittyen, mutta onnistunut myös ratkomaan niistä suurimman osan. Oikeanlaisella valmennuksella ja periksi antamattomalla asenteella on mahdollista selättää haasteet ja rakentaa tuloksia tuottava harjoittelu ympäristö. Se miten kaikki tuo tapahtuu, oli ajatusten vaihtomme parasta antia.

Kuka tahansa voi harjoitella määrällisesti paljon, laadullisesti hyvin ja tavoitteiltaan tiettyyn tähtäimeen. Joku voi kilpailla ja toinen jopa menestyä. Silloin, kun urheilusta tulee ammatti, muuttuu elämä ja sen rytmi melko totaalisesti. Ammattiurheilijan arki pyörii harjoittelun, harjoituskausien, ravinnon, levon ja sopivan treenimäärän ympärillä. Ammattiurheilijan kaikki tekeminen on optimoitua ja tuloksellisuuteen tähtäävää.

Suurin osa henkilöistä, joita ohjaan, valmennan tai koulutan, ovat aktiivisia liikkujia. Valtaosa heistä työskentelee liikunta-alalla, mikä tekee heistä liikunta-alan ammattilaisia. Osa heistä myös kilpailee, ja muutama hyvin aktiivisesti. Ammattiurheilija on kuitenkin jotakin aivan muuta. Hänen motivaattorinsa ja tavoitteensa ovat jossain aivan muualla. Koko hänen elämänsä tähtää toisenlaisiin tavoitteisiin. Arjen rytmi, ruokailu, harjoittelun jaksotus ja harjoitteet tähtäävät täydelliseen kilpailusuoritukseen oikealla hetkellä. Mutta miten ammattiurheilija saavuttaa haluamansa ja pysyy kunnossa? Miten hän tukee lajiharjoitteluaan, välttää vammat ja optimoi suorituksensa? Mikä erottaa ammattiurheilijan kilpaurheilijasta? Ja miten liikunta-alan ammattilaiset, kuten minä ja Spartan-ohjaajat liittyvät yhtälöön? Seuraava jaksomme antaa sinulle vastauksia.

Katso SISU Diaries jakso 3 >> 

Kuvasimme jaksomme Lotan kanssa yhteistyössä Fastin kanssa. Fastantaa tärkeää tukea siihen, että Suomessa on mahdollista harjoitella ammattilaisena. Fast myös sattuu tuottamaan ehkäpä parhaat markkinoilla olevat tuotteet harjoittelun edistämiseen; ennen, jälkeen ja treenin aikana nautittavaksi.